Вучје, општина Лесковац

Скобаљић град

Заштићен споменик културе, на листи Републичког завода за заштиту споменика културе под бројем СК 875.


Кретање виртуалне камере око објекта, "орбит" стил.

Скобаљић град
Вучје, Лесковац

Где се налази

Скобаљић град је средњовековно утврђење саграђено на левој обали кањона реке Вучјанке, на самом врху стеновитог гребена, 20 км јужно од Лесковца, у близини Вучја.

Skobaljić


Скобаљић град није тачно означен на google мапи. Додатан проблем на терену је што нема јасних путоказа и ознака.

Истраживања

Ово је још један значајан споменик културе, тврђава која није довољно истражена. Археолошка истраживања су рађена 1984-1988. године у организацији Завода за заштиту споменика културе из Ниша а 1986. се укључио и Филозофски факултет из Београда. Истраживања после неколико година паузе, обновљена 2019. године.

Скобаљић


Историјат

Позициониран на стратешки важном положају, локалитет је био природно заштићен и коришћен још током праисторије. Најстарији трагови живота на простору утврђења потичу из бронзаног доба. Најстарије камено утврђење је изграђено у предримско доба, а млађе утврђење зидано каменом и опеком потиче из рановизантијског периода.

Археолошка истраживања су показала да је тврђава коришћена у време антике а затим, у периоду од 10. до 15. века.

Опис

Утврђење се простире на приближно 2 хектара површине, има Горњи и Доњи град и подграђе са североисточне стране.

Koznik grad


Горњи град захвата око 400 м2 површине са очуваним културним слојем. Опасан је бедемом са две дијагонално постављене куле. Мања кула штити капију која води у Доњи град а већа, донжон кула сачувана до првог спрата налази се у северозападном делу Горњег града и доминира над утврђењем.

Доњи град с подграђем захвата приближно хектар и по, простире се источно од горњег града. Бедеми утврђења прате конфигурацију терена, озидани су са северне и источне стране, са јужне стране града је стрма литица. Са источне стране бедема су откривени остаци куле зидане опеком и каменом у наизменичним редовима, из периода Византије.

Skobaljić


Народно предање

Никола Скобаљић (1430-1454) је био српски војвода родом из Дубочице, задњи владар у том крају, пре турских освајања. Народно предање каже да је био велики јунак, да је ратовао с Турцима али да никад није био поражен. Предање каже да га је родила девојка из села Вине а зачела га је једући рибу скобаљ. Познато да су га Турци ухватили и свирепо погубили, живог су га набили на колац. Ипак народно предање каже да, кад су га Турци опколили, његов коњ узлетео према небу и однео га у легенду.

Јулка Кузмановић Цветковић
археолошкиња

Skobaljić grad