Малошиште, општина Дољевац

Kопријан (Kурвинград)

Заштићен споменик културе од великог значаја, на листи Републичког завода за заштиту споменика културе под бројем СК 205.


Кретање виртуалне камере око објекта, "орбит" стил.

Kопријан
(Kурвин град)
Дољевац

Где се налази

Средњовековни град Копријан, познат и као Курвин град, смештен је на обронцима планине Селичевице, изнад Јужне Мораве, удаљен је 11 км од Ниша, ка југу.

Koprijan


Истраживања

Приликом археолошких истраживања 1933. године у оквиру тврђаве су откривени темељи цркве грађене у моравском стилу. Под у нартексу цркве је био украшен мозаиком а у осталим просторијама плочицама од белог мермера и зеленог камена.

Град је још увек недовољно истражен.

Koprijan

Историјат

Град је подигнут на старим темељима античког утврђења, у време кнеза Лазара Хребељановића. На натпису који су Турци из Копријана с грађевинским материјалом донели у нишку тврђаву стоји да је град сазидао Ненад, син казнаца Богдана 1372. године. Натпис је вероватно стајао над једном од три градске капије.

У време борби за турски престо, Копријан је 1413. заузео и порушио султан Муса. Султан Мехмед је, после победе, вратио град деспоту Стефану Лазаревићу.

Не зна се кад је град напуштен али је 19. век дочекао у рушевинама, како га описује путописац Ами Буе.

Kurvin gradОпис

Тврђава је у основи правоугаоник димензија 80 х 50 м. Масивни бедем који је опасивао тврђаву био је висок десетак метара. Био је зидан сиво зеленим притесаним каменим блоковима и секундарно употребљеном црвеном опеком са старијих, античких грађевина. На бедемима је било пет кула а главна капију је била на североисточном углу бедема. Тврђава је била опасана одбрамбеним сувим ровом, са свих страна.

Изнад града, на највишем делу брда, уз источни бедем је сазидан мали град са донжон кулом изнад главне капије.

Од старе тврђаве до данас су очувани остаци северног и источног бедема са кулама. Бедем малог града се тек назире а донжон кула је урушена.

У унутрашњости су остаци велике цистерне за воду и темељи цркве грађене у моравском стилу.

Народно предање

Једна од легенди каже да је у граду живела имућна госпођа која се загледала у наочитог калуђера из манастира Светог Јована на брду Комнига. Долазила је код њега наводно ради молитве, што се испоставило као неистинито. Причало се о љубавној вези госпође и калуђера, као и о томе како је госпођа простирала платно од града до цркве и тако ноћу прелазила раздаљину. Зато је град добио име Курвинград.

Има тумачења да је име дошло у време турских освајања пошто су освајачи имали обичај да српским градовима дају погрдне називе.

Koznik grad

Јулка Кузмановић Цветковић
археолошкиња